5 mei 2021

Verpleegtechnische handelingen - verpleegkundigen

Home / Artikelen / Verpleegtechnische handelingen - verpleegkundigen

Dit cursuspakket  verpleegtechnische handelingen is ideaal voor verpleegkundigen die verdere ontwikkeling en bijscholing noodzakelijk vinden.

Mijn motto is: u bent nooit te oud om te leren.

Arbo

Hoe kunnen verpleegsters assisteren bij brand?

De verpleegkundigen zijn genoodzaakt om de blusmaterialen voor een brand te vinden indien nodig is. De belangrijkste taak is dat zij al de obstakels elimineren vb. gangpaden vrijhouden, …. In onze cursus leert u uitgebreid, wat uw taak is bij brand.

De verplegers/verpleegsters helpen bij ontruiming. Hoe doen ze dit?

Er is een stappenplan voorzien om dit tot een goed einde te brengen. Er zijn hierbij 7 stappen waarmee u rekening moet houden. Wanneer er een ontruiming plaatsvindt, weet elke teamlid wat ze moet doen. Dit is op voorhand meegedeeld en getraind. In de cursus komt dit ook aanbod.

Wat versta u onder HACCP in de zorg?

In de zorg is veiligheid zeer belangrijk en dit vooral in de voeding. De plaats waar u het eten bereid moet aan een aantal maatregelen voldoen, maar zeker ook het bewaren van voeding en vooral het uitdelen van het eten aan de mensen die in het ziekenhuis verblijven. Dit wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Communicatie

Waarom is het belangrijk dat we soms werken met een tolk?

In Europa wonen tegenwoordig veel mensen van andere origine. Sommige zijn de Nederlandse taal niet machtig. Daarom doen we regelmatig beroep op een tolk. Deze persoon is voor ons een tussenpersoon wanneer we met een taalbarrière zitten.

Medicatie

Waarom is het belangrijk om veilig om te springen met medicatie?

In de medische sector is medicatie niet weg te denken. Deze moet op een afgesloten plaats liggen. Het belangrijkste is om er ons hoofd bij te houden wanneer we met medicatie bezig zijn. U leert in de cursus hoe u dat in een ziekenhuis doet en waar u rekening mee moet houden.

Verpleegtechnische handelingen

In dit gedeelte van cursus uit het pakket verpleegtechnische handelingen leert u wat en hoe u volgende technologieën moeten gebruiken.

Anaaltampon:
De anaaltampon neemt de functie over van de sluitspier, wanneer een persoon een probleem heeft met zijn endeldarm.

Anatomie:
Bij anatomie leert men u hoe het menselijk lichaam er langs de binnenkant uitziet.

Basis rekenen:
In elk beroep heeft u een basis van rekenen nodig. Ook wanneer u verpleegster bent, moet u met cijfertjes kunnen omgaan.

Blaasspoelen:
Dit is om uw blaas te reinigen.

Compressietherapie:
Deze therapie is kenmerkend voor de benen. We brengen zwachtels aan om tegendruk in het lichaam te bekomen, zodat het vocht afneemt.

Darmspoelen:
Een darmspoeling is het leegmaken van de endeldarm. Dit doet u met een hoeveelheid lauw water.

Diagnostiek:

Wanneer er iemand ziek is, stelt de arts een diagnose. In de cursus leert men u wat diagnostiek nog meer inhoud.

EpiPen:
Dit is een injectiespuit dat de patiënt zelf kan gebruiken zonder dat hij of zij naar het ziekenhuis moet gaan.

Handhygiëne:
Op elk moment van de dag is het heel belangrijk om regelmatig uw handen te wassen. Dit moet gebeuren op de juiste manier. In de cursus komt dit ruim aan bod hoe we dit op de correcte manier doen.

Inbrengen infuuscanule subcutaan:
We leren u in ons fantastisch cursuspakket hoe we een infuus moeten inbrengen. Dit is meestal op 30° - 45° ingebracht onderhuids in het bindweefsel.

Infusie geven:
U kan op verschillende plaatsen op uw armen of hand een infuus aanbrengen. We leren u hoe dit moet gedaan worden in theorie. Dit gebeurt om vocht of medicatie toe te dienen.

Inhaleren en vernevelen:
Op gebied van druppels kunnen medicatie ook rechtstreeks via de luchtwegen gegeven worden. Het is ook mogelijk met het verdampen van de medicatie en deze zodanig in het lichaam te laten opnemen. In de cursus is dit u uitgelegd.

Injecteren intracutaan:
De injectie is een van de meeste bekende van de verpleegtechnische handelingen en wordt vooral gebruikt voor vaccins. De naalden die hiervoor gebruikt worden zijn kort.

Injecteren intramusculair:
De injectie gebeurt rechtstreeks in de spieren.

Injecteren subcutaan:
Deze injectie zal meestal in de buik worden gegeven. De injectiespuit gaat onderhuids in onze huid en de vloeistof komt langzaam in het bloed terecht.

Injectiespuit gereedmaken:
Hoe we een injectiespuit klaar moeten maken, leert men ons in de cursus. Maar we moeten hier een bepaald protocol bij volgen. Tevens moeten we zeker voorkomen dat er lucht in de injectiespuit terecht komt.

Insulinepen:
Deze pen is bestemd voor mensen met suikerziekte. Ze mogen dit zelf gebruiken en weten meestal hoe het gebruikt wordt.

Intraveneus injecteren:
De injectie gebeurt rechtstreeks in de aderen, Dit om de medicatie direct in het lichaam te krijgen.

Katheteriseren man:
In de cursus leert men u hoe u een katheter inbrengt bij de man. De blaaskatheter wordt met een flexibele holle tube ingebracht in de urineblaas van de man.

Katheteriseren vrouw:
Deze katheter heeft dezelfde werking dan voor bij de mannen, het ledigen van de urineblaas. We leren u in de cursus hoe je deze katheter moet inbrengen.

Klysma toedienen:
Een klysma is een ander woord voor darmspoeling. In de cursus komen we hier uitgebreid op terug.

Maagsonde via de buik:
Met een gastroscopie wordt er een slangetje in de buikwand gebracht tot aan de maag. Dit slangetje geeft de mens kans om voeding binnen te krijgen wanneer dit op de normale manier niet lukt.

Maagsonde via de neus:
Op welke manier een maagsonde in de neus geplaatst wordt, leren we u in onze cursus. Een maansouderdom is ook voor voeding wanneer de persoon geen voedsel naar binnen krijgt op een normale manier.

Manueel verwijderen van ontlasting:
Een verpleegster of verpleger neemt met deze verpleegtechnische handelingen de ontlasting van de patiënt met de hand uit de endeldarm. Hoe ze dit doen, komt voor in onze cursus.

Medicatie toedienen:
De medicatie wordt meestal rond hetzelfde uur gegeven. Ze werken met een lijst van alle patiënten waar de nodige informatie opstaat. De lijst dient om geen tot weinig vergissingen te maken. Elke patiënt bekomt zo de nodige medicatie die ze nodig hebben.

Meten vitale parameters:
Voor verpleegkundige is dit een belangrijke taak dat ze elke dag moeten doen op hun werk. Dit betekent dat ze hun patiënten opvolgen.

Ondersteunen bij mictie:
We leren u in onze cursus wat we mictie betekent en wat mictie inhoudt.

Rectumcanule inbrengen:
Deze techniek is om de ontlasting en nodige gassen uit het lichaam te doen verwijderen. In de cursus leert men u hoe dit in zijn werking gaat.

Saturatie meten:
We gebruiken de saturatie meter om het zuurstofgehalte in het bloed te meten, deze brengt men aan aan uw vinger of oorlel, zodat we alle gegevens die nodig zijn krijgen.

Sondevoeding geven:
Sondevoeding geven we aan patiënten die gewoon voedsel niet kunnen verdragen. Deze patiënten kunnen het eten niet binnen houden of verteren.

Stoma zorg:
Mensen hebben soms problemen met het aflaten van vocht en ontlasting. Dit is meestal wanneer ze een probleem in hun urineblaas of darmen hebben. Dit wordt opgelost door een stoma te plaatsen. Dit is meestal voor heel hun leven.

Suprapubische katheters verzorgen en verwijderen:
In onze cursus leert men u hoe je deze katheter moet aanbrengen en verwijderen. Deze neemt de urine via de buikwand weg uit de urineblaas.

Tensie meten:
De bloeddruk van de patiënt wordt meerderen keren gemeten. U kunt een te hoge of te lage bloeddruk hebben. Naargelang het probleem wordt hieraan iets gedaan. Meestal is een probleem met uw bloeddruk een gevolg en een oorzaak. Problemen met uw bloeddruk is een aandoening.

Toedienen van zuurstof:
Het toedienen van zuurstof is heel belangrijke van de Verpleegtechnische handelingen voor mensen met ademnood. In ons cursuspakket wordt hieromtrent de nodige aandacht aan geschonken.

Uitzuigen:
In het ziekenhuis hebben patiënten regelmatig slijm in hun mond en neus. Dit moet eigenlijk zo snel mogelijk weggezogen worden, want de mensen kunnen hierin stikken.

Verblijfskatheter verzorgen en verwijderen:
Dit is een katheter die in het lichaam van een persoon blijft zitten. Enkel wanneer er een probleem is, wordt deze verwijderd.

Verpleegkundig rekenen:
In de cursus leert men u hoe u aan verpleegkundig rekenen kunt doen. Is vooral voor medicatie met druppels zeer belangrijk.

Voeding ondersteunen:
De patiënten hebben een evenwichtige voeding nodig. We leren u in onze cursus hoe evenwichtige voeding te geven aan onze mensen.

Wondspoelen:
Het is zeer belangrijk om een goede spoeling van de wonden te doen. We willen toch niet dat er vuil in de wonden achterblijft en dit ontstoken geraakt.

Wondzorg:
Het verzorgen van wonden wordt gedaan door verpleegkundigen, elke dag opnieuw. Ze doen dit met de glimlach op hun gezicht. En voor de patiënten is een glimlach van het verplegend personeel evenveel waard dan de verzorging.

Zilverband aanbrengen:
Dit verband wordt gebruikt op wonden. Deze geven een heilzame werking om de wonden sneller doen genezen.

Zwachtelen onderbeen met Juxtalite:
Dit verband wordt enkel overdag gedragen en heeft als doelstelling de juiste tegendruk te geven.

Zwachtelen onderbeen met UrgoK2:
In de cursus gaat u leren hoe u dit moet omdoen en verbeteren. Dit dient tevens als drukverband. Is hij niet goed aangedaan, te los of te vast, moet dit opnieuw worden gedaan.

Dit cursuspakket is vooral voor verpleegkundigen die hun kennis willen verruimen. U leert meer over wat en hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

Twijfel niet, start met ons fantastische cursus,U zal er geen spijt van hebben. Veel geluk.

Cursuspakket Verpleegtechnische handelingen: Klik hier

Mannen en vrouwen op de werkvloer: De vooroordelen

Vooroordelen op grond van geslacht vormen een belemmering voor vrouwen op de werkplek. Of het nu opzettelijk of onbewust is, vooroordelen maken het moeilijker voor vrouwen om aangenomen en gepromoveerd te worden en hebben een…

Lees meer
16 november 2022
2 minuten
Online leren als partner in een leven lang leren

Dat wij van ZK-Academie vinden dat online leren een vast onderdeel uit zou moeten maken van het lesaanbod in het voortgezet onderwijs, zal niemand verbazen. Het aanbieden van online leerstof biedt ons immers de gelegenheid…

Lees meer
21 oktober 2022
2 minuten
Digitalisering in het onderwijs: de feiten op een rijtje.

De introductie van digitalisering in het onderwijs is een feit, daar kunnen we niet meer omheen. Stap voor stap maakt het traditionele klaslokaal plaats voor virtuele klaslokalen, blended learning en hybride leeromgevingen. ZK-Academie zette wat…

Lees meer
28 september 2022
2 minuten
1 2 3 15
Contact
Zwaardstraat 16 (Oude Ambachtsschool)
2584 TX Den Haag
070-7850107
Stuur ons een bericht
© 2022 ZK Academy
apartmentcartphone-handsetmapenter-downmagnifierchevron-down