remove_action( 'woocommerce_cart_collaterals', 'woocommerce_cross_sell_display' ); add_action('woocommerce_after_cart_table', 'woocommerce_cross_sell_display'); Tips voor een nieuwe dagelijkse werkroutine - Zk Academie
15 april 2022

Post Corona; Hoe richt je je dagelijkse routine in voor het nieuw normaal?

Home / Artikelen / Post Corona; Hoe richt je je dagelijkse routine in voor het nieuw normaal?

Het is meer dan twee jaar geleden sinds de pandemie ons dagelijkse leven flink overhoop gooide. En als je had verwacht dat we post corona gewoon tot de orde van de dag zouden overgaan, denk dan nogmaals goed na. Neem bijvoorbeeld het thuiswerken. Sommige mensen vinden thuiswerken heerlijk. Anderen haten het. Maar één ding is absoluut duidelijk, de standaard 9-tot-5 komt niet meer terug. Het is nu aan jou om invulling te geven een nieuwe dagelijkse werkroutine. Om je op weg te helpen hierbij de tips van het ZK-Academie team.

De ochtend is vaak de fase van de dag waarin je de meeste controle hebt. Je hebt net geslapen en ruimte in je geest vrijgemaakt. Haast je nou niet om die gelijk te vullen met nieuws, emails, TikToks, je updates van je socials. Laat je telefoon in een andere kamer dan je slaapkamer. Of zet hem gewoon op vliegtuigmodus voor je gaat slapen.

's Morgens wil je het natuurlijke ook het ritme van je lichaam optimaliseren. Dit kan je als volgt doen: haal 10 keer diep adem en draai vervolgens je polsen, enkels en je middel en je hoofd 10 keer. Voor je aan je cafeïne intake begin, drink eerst water of thee en begin niet direct met eten. Door gelijk met eten te beginnen stapel je je ontbijt op je avondeten. Zonde! Belangrijk voor een goed ochtendritueel is de werking van je spijsvertering. De draaiingen met je middel helpen je spijsvertering te stimuleren.  Als je je spijsvertering eenmaal hebt gestimuleerd en je naar het toilet bent geweest, kan je de dagelijkse digitale stortvloed toelaten.

Nu bedrijven weer open gaan, voelt je dagelijkse woon-werk-trip misschien als een verspilling van tijd. Maar het hoeft geen verloren tijd te zijn. Luister naar muziek, een podcast of volgens een cursus. Zorg er voor dat je ontspant. Ook als je eenmaal op je werk bent aangekomen, helpt het om tussen de werkzaamheden door kleine rustmomenten in te bouwen. Haal een paar keer diep adem, rol je nek en schouders, en denk bewust na over je zithouding. Je zult merken dat het helpt om je emotionele en mentale veerkracht te bevorderen.

Orde op je werkplek zorg voor orde in je hoofd. Begin je werkdag om je werkplek voor die dag in te richten. Staat je scherm goed, je toetsenboord op de juiste afstand, is je stoel goed afgesteld? We kijken zo veel en vaak in een scherm dat het niet altijd eenvoudig om geconcentreerd te blijven. Probeer je werkplek daarom zo in te richten dat je, door langs je scherm te kijken, in een ruimte kan kijken. Kies bijvoorbeeld voor een opstelling voor een raam en neem na een lange schermsessie even de gelegenheid je ogen te ontspannen door je ogen door verschillende afstanden en dieptes te laten gaan. Het spreekt voor zich dat een ergonomische muis en extern toetsenbord veel vriendelijker zijn voor de pezen in je handen en polsen dan je laptop. En wellicht heb je de beschikking over een perfect staand bureau. Zo niet: stel dan je timer in om je eraan te herinneren dat je moet bewegen en strekken.

Denk ook na over je voedselinname, wees je bewust wat en wanneer je eet gedurende de dag. Je hoort over mensen die te veel eten, maar veel van ons eten juist te weinig gedurende de werkdag. Dit komt omdat de dag je als sneltrein voorbij raast en het dan gemakkelijk is om snel iets te pakken dat van slechte voedingskwaliteit is of (net zo slecht) helemaal niet te eten. Plan wanneer je gaat eten en wat je gaat eten. Het is natuurlijk niet de bedoeling om geobsedeerd te raken door eten. Bewust(er) je maaltijden plannen en nadenken over wat je eet, helpt je aan gezonde mind, body en geest.  

Als je een tijd vanuit huis gewerkt hebt, heb je waarschijnlijk wat eigenaardigheden gewoontes ontwikkeld. Je denk misschien dat het vreemd is om je rek- en strekoefeningen in de buurt van je collega’s te doen, maar trek je daar niets van aan: De gewrichten van je collega's doen waarschijnlijk net zo  pijn. Ze zullen het vast wel begrijpen.

De discussie of het beter is om in de ochtend of in de avond te sporten, leidde ook in het ZK-Academie team tot een pittig debat. En eerlijk gezegd, fysiologisch gezien maakt het gewoon niet zo veel uit. Een goede reden om juist na het werk te sporten is om het structuurloze gevoel van het post pandemie dag tegen te gaan. Gewoon de dag een duidelijk einde geven door lekker te gaan sporten. En sporten betekent niet keihard gaan in de sportschool, of wekelijks 70 km te rennen, het kan ook een hoofd leegmakende wandeling zijn. Belangrijk is dat bewegen goed moet voelen. Want ook al hou je van je werk, het is inspannend om de hele dag te werken, straf je zelf dan ook niet tijdens het bewegen met nog meer inspanning. Ontspan! Ga dan naar huis, maak voor jezelf een gezond avondmaal en relax, waardoor je gemakkelijker in slaap valt. En word de volgende dag wakker en doe het allemaal nog eens opnieuw.

Mannen en vrouwen op de werkvloer: De vooroordelen

Vooroordelen op grond van geslacht vormen een belemmering voor vrouwen op de werkplek. Of het nu opzettelijk of onbewust is, vooroordelen maken het moeilijker voor vrouwen om aangenomen en gepromoveerd te worden en hebben een…

Lees meer
16 november 2022
2 minuten
Online leren als partner in een leven lang leren

Dat wij van ZK-Academie vinden dat online leren een vast onderdeel uit zou moeten maken van het lesaanbod in het voortgezet onderwijs, zal niemand verbazen. Het aanbieden van online leerstof biedt ons immers de gelegenheid…

Lees meer
21 oktober 2022
2 minuten
Digitalisering in het onderwijs: de feiten op een rijtje.

De introductie van digitalisering in het onderwijs is een feit, daar kunnen we niet meer omheen. Stap voor stap maakt het traditionele klaslokaal plaats voor virtuele klaslokalen, blended learning en hybride leeromgevingen. ZK-Academie zette wat…

Lees meer
28 september 2022
2 minuten
1 2 3 15
Contact
Zwaardstraat 16 (Oude Ambachtsschool)
2584 TX Den Haag
070-7850107
Stuur ons een bericht
© 2022 ZK Academy
apartmentcartphone-handsetmapenter-downmagnifierchevron-down