16 augustus 2021

Omgevingswet: Saai?!

Home / Artikelen / Omgevingswet: Saai?!

In ons cursuspakket omgevingswet gaat u zien dat wetgeving nuttig is en heel belangrijk maar ook dat de wet geen saaie boel is. Elke toekomstige of ervaren medewerker van gemeente tot veiligheid regio’s hebben hier baat bij. In elke sector moeten we rekening houden met de wetgeving. Maar dat maakt het net boeiend ons werk bij de gemeente, steeds bijleren en bijscholen.

Zo blijft onze geest gezond en fit. We geven u in de cursus een goede basis mee over de hier bovenvermelde wet. De richtlijnen van de omgevingswet liggen vast en dit werd voor u gedaan door de overheid.

Basiscursus omgevingswet

De doelstelling van onze omgevingswet is dat het simpel en doeltreffend moet zijn. Iedereen moet dit begrijpen en toepassen. In onze cursus wordt u hierin begeleid hoe je dit moet overbrengen naar uw cliƫnteel van uw werk. Of u in een gemeente of ander bedrijf werkt maakt niet uit. Het is belangrijk dat dit iedereen opvolgt om chaos te vermijden.

Dit is van belang bij verkeer en vervoer tot cultureel erfgoed. De omgevingswet heeft verschillende aspecten en domeinen. Mensen die een hotel uitbaten of zelfs een cafƩ moeten zich aan bepaalde regels voldoen. Dit hoort ook in de omgevingswet onder de decentrale regels. Dit zijn maar twee verschillende bedrijven die we even toelichten maar in onze cursus leert men u meer bedrijven kunnen die dit ook moeten doen.

Wanneer we activiteiten doen, hebben we vergunningen nodig. Dit is niet anders in de omgevingswet. In de cursus leren we u welke vergunningen hiervoor nodig zijn.

We moeten ook rekening houden met projectprocedures. Die worden onderverdeeld in 5 stappen. Het start met een voornemen kennisgeving tot het projectbesluit. Wat ertussen zit, leert u in onze cursus en ook wat ze betekenen. En ook in de omgevingswet is er een digitaal stelsel aan verbonden. Wie is de hoofddienst om dit goed te doen verlopen? Dit zijn de overheden.

Het synoniem van omgevingswet zijn de rijksregels. De regels liggen vast op inhoudelijk als procedureel gebied.

Communicatie

Binnen de omgevingswet is het ook belangrijk om een goede communicatie te hebben onderling. In onze cursus wordt er gesproken over een communicatiemuur. We spreken soms over dat we tegen iemand praten maar toch precies tegen een muur bezig zijn. Dit kan bewust zijn maar het kan ook dat de persoon op dat moment niet bezig is met wat hij of zij bezig moet zijn. Dat zijn of haar aandacht wegneemt door zijn of haar denkwereld. We trachten op dat moment te achterhalen wat juist het probleem is. Het is niet altijd makkelijk om een communicatie op te starten.

Want sommige mensen zijn zo gesloten van karakter dat u bij wijze van spreken eruit moet trekken om te weten wat ze willen en bedoelen. Daarom moeten wij effectief kunnen luisteren, maar toch proberen door te vragen wat ze juist wensen. En na het gesprek kunnen we kijken of de persoon voor ons alles begrepen heeft en dat doen we aan de hand van een samenvatting te geven van wat we gehoord hebben. In een vergadering kunnen we iemand anders vragen om even kort samen te vatten waarover er is gesproken. Communicatie is zeer belangrijk dat dit goed verloopt, want soms kan er een misverstand ook zijn en door te communiceren kan dit opgelost worden.

Omgevingswet

In ons cursuspakket onderrichten we u van de 26 omgevingswetten die gebaseerd zijn op ons leefomgeving. Iedereen denkt dat ze de juiste manier hebben van werken, in ons cursus gaan we u een heel andere aanpak leren. Want er zijn veel ondernemers die zich geroepen voelen om iets te starten, maar weinige zijn echt uitverkorene om succesvol te zijn. Dit hangt af hoe ze luisteren en ook hoe wij ons werk binnen de gemeente of andere instantie de boodschap overbrengen.

De omgevingsvisie wordt door rijk, provincies en gemeente gecreƫerd. Dit wordt ook wel een klein beetje strategische visie genoemd. In het visie stellen we heel veel vragen. En dit vooral om de mensen bij te staan. Wat is hier nu ontzettend belangrijk vraag je nu af? Dat is iets dat we u gaan leren in de cursus. Op einde van de cursus gaan er geen geheimen meer zijn voor u. In de verschillende afdelingen moeten we rekening houden met de omgevingsvisie.

Maar vooral niet alles vanzelfsprekend vinden, want dit is het zeker niet. Er zijn in verschillende sectoren omgevingsvisie noodzakelijk en dit zowel op gemeentelijk als op nationale vlak. Omgevingsvisie is niet makkelijk, maar moeilijk gaat ook. Op de beide vlakken moeten ze perfect kunnen samenwerken, zowel op gemeentelijk als nationaal vlak.

Elke gemeente heeft 1 omgevingsplan. Er zijn 7 basiselementen in een omgevingsplan en 5 ondersteunende regels. Dewelke ze zijn leren we u in onze cursus. De gemeente stelt de regels op voor activiteiten. In sommige delen van uw gemeente kunnen problemen met reuk en geurhinder zijn. Hier zijn ook regels aan verbonden en dit staat ook in het bovenvermeld plan. En dit noemen we de omgevingswaarde. Wie moet er zich aan het omgevingsplan aan houden. Dit is simpel: wij allemaal, elke burger, bedrijf en overheidsinstelling. De waarde geeft de kwaliteit aan binnen de gemeente, provincie, …. Wanneer de overheid een bepaalde waarde heeft afgesproken, moeten ze dit verplicht opvolgen en zien dat het correct wordt uitgevoerd.

Het omgevingswet programma is zeer buigzaam. Dit document is een beleidsdocument net als de omgevingsvisie ook is. De overheid stelt vier soorten programma’s op waaronder twee die verplicht zijn. Er is een klein verschil tussen het programma en de omgevingswaarde. Die is zeer moeilijk vast te stellen. Is er een juridische koppeling tussen de verschillende aspecten nodig? Dit wordt u in de cursus geleerd.

Omgevingswet elearning

Samenwerken

Het is zeer belangrijk om in de verschillende afdelingen samen te werken en dat er op sommige momenten samen wordt gebrainstormd om dit te verwezenlijken. Dit vergt tijd en inspanning voor alle partijen. Of dit makkelijk is, natuurlijk niet. Ze zeggen niet voor niks dat samenwerken een werkwoord is. Mensen zijn niet zo spraakzaam op verschillende punten. Je hoort ze enkel wanneer er echt een probleem is, tot hun denkbeeldige emmer overloopt. En dan zijn ze soms niet meer om aan te spreken. Dit leren we in de cursus hoe u hiermee moeten omgaan.

Het is niet altijd makkelijk om de pro en contra’s tegenover elkaar te zetten. We moeten consensus bereiken. Hoe we dit gaan doen, leren we u in de cursus. Het is in ons dagelijks leven al niet simpel om simpele overeenkomsten te sluiten, laat staan in het bedrijfsleven. Mensen zijn niet allemaal hetzelfde en hebben elk hun eigen manier van communiceren. U gaat dit ondervinden dat u met de ene persoon beter communiceert en samenwerkt dan met de andere. Dit is heel normaal.

We zijn ook maar mensen wordt er wel eens gezegd. Maar ik weet zeker dat u met de cursus tips krijgt om met elke persoon te communiceren, hoe moeilijk het ook is. Maar samen staan we sterk.

Samenwerken en vergaderen

Sommige mensen vragen zich af waarom vergaderingen noodzakelijk zijn. Maar ze hebben een heel belangrijke rol. Op die manier kunnen ze meningsverschillen en andere zaken oplossen. Op vergadering gebruiken ze vergaderingsonderwerpen die op voorhand zijn vastgelegd. Het is wel mogelijk om een extra punt bij te doen of over een bepaald onderwerp uit te wijken. Maar daar dienen de vergaderingen ook wel voor. Mensen in groep te informeren over het beleid en andere richtlijnen binnen wel bepaald bedrijf.

Het is belangrijk om iemand aan te duiden als voorzitter bij vergaderingen of meetings. Waarom is dit belangrijk? In eerste plaats om alles in goede banen te leiden. Vooral om het programma volledig af te ronden zonder te veel opstoten. De voorzitter geeft aan wanneer er genoeg is gediscuteerd over een bepaald onderwerp.

Ik nodig alle mensen die werkzaam zijn in een gemeente of bij een omgevingsdiensten om de cursus omgevingswet te volgen. Laat u niet afschrikken door het woord ā€˜wet’. We hebben gezorgd dat de cursus heel interessant is maar vooral leerrijk is. Maar ook mensen die nog niet direct bij een openbare dienst werken maar het wel interessant vinden, kunnen en mogen ook de cursus volgen om een voorsmaakje te krijgen. Het gaat jullie zeker vooruithelpen. Mensen die bij de Rijkswaterstaat komen ook zeker in aanmerking voor dit cursuspakket te volgen.Ā  Ben je nog niet overtuigd, lees dit artikel nog eens, u gaat zien dat er veel te ontdekken is in de cursus omgevingswet.

Meer informatie?

Indien u meer wenst te weten over ons cursuspakket omgevingswet nodig ik u uit om vandaag nog te starten met dit pakket. U gaat er geen spijt van hebben.

Cursuspakket omgevingswet: 12 maanden toegang tot het complete pakket

Mannen en vrouwen op de werkvloer: De vooroordelen

Vooroordelen op grond van geslacht vormen een belemmering voor vrouwen op de werkplek. Of het nu opzettelijk of onbewust is, vooroordelen maken het moeilijker voor vrouwen om aangenomen en gepromoveerd te worden en hebben een…

Lees meer
16 november 2022
2 minuten
Online leren als partner in een leven lang leren

Dat wij van ZK-Academie vinden dat online leren een vast onderdeel uit zou moeten maken van het lesaanbod in het voortgezet onderwijs, zal niemand verbazen. Het aanbieden van online leerstof biedt ons immers de gelegenheid…

Lees meer
21 oktober 2022
2 minuten
Digitalisering in het onderwijs: de feiten op een rijtje.

De introductie van digitalisering in het onderwijs is een feit, daar kunnen we niet meer omheen. Stap voor stap maakt het traditionele klaslokaal plaats voor virtuele klaslokalen, blended learning en hybride leeromgevingen. ZK-Academie zette wat…

Lees meer
28 september 2022
2 minuten
1 2 3 15
Contact
Zwaardstraat 16 (Oude Ambachtsschool)
2584 TX Den Haag
070-7850107
Stuur ons een bericht
Ā© 2022 ZK Academy
apartmentcartphone-handsetmapenter-downmagnifierchevron-down