16 november 2022

Mannen en vrouwen op de werkvloer: De vooroordelen

Home / Artikelen / Mannen en vrouwen op de werkvloer: De vooroordelen

Vooroordelen op grond van geslacht vormen een belemmering voor vrouwen op de werkplek. Of het nu opzettelijk of onbewust is, vooroordelen maken het moeilijker voor vrouwen om aangenomen en gepromoveerd te worden en hebben een negatieve invloed op hun dagelijkse werkervaringen.

Onbewuste vooroordelen hebben we allemaal. Onze hersenen nemen nu eenmaal meer informatie op dan ze kunnen verwerken. We vertrouwen dus onbewust op mentale snelkoppelingen om de wereld om ons heen eenvoudig te maken, te begrijpen en te handelen. Om dit voor elkaar te krijgen baseren wij ons op stereotypen.

Soms zijn deze mentale snelkoppelingen nuttig en ook gewenst. Als je bijvoorbeeld in het bos bent en er komt een dier op je af rennen, dan denk je niet eerst na of het dier bedreigend voor je is of niet, je velt een snel oordeel en handelt vervolgens. Snel oordelen als het gaat over mensen kan echter schadelijk zijn.

Experts aan de vooraanstaande Harvard Universiteit ontwikkelden de zogenaamde IAT (Impliciete Associatie Test). De test helpt om beter te begrijpen welke vooroordelen we hebben. Het onderzoek van de Harvard experts leverde verontrustende inzichten op. Zo bleek dat 76% van de deelnemers aan het onderzoek, ongeacht hun eigen geslacht, mannen associeert met carrière en vrouwen met het gezin. En 75% van de deelnemers aan het onderzoek heeft een voorkeur voor blanken boven gekleurde mensen en dit geldt zelfs voor de helft van de gekleurde deelnemers aan het onderzoek. Als je deze cijfers op je in laat werken, is het op zijn minst verontrustend. Het is niet makkelijk om te erkennen dat iedereen vooroordelen heeft, ook jij. 

We moeten ons ook realiseren dat vooroordelen op grond van geslacht schadelijk zijn en we moeten leren hoe we vooroordelen in de praktijk kunnen tegengaan. Dus vaker wat langer stilstaan om vervolgens bewuster keuzes te maken en weloverwogene beslissingen te nemen. Of je uitspreken als je bevooroordeeld gedrag bij anderen ziet.

We zijn aan onszelf en elkaar verplicht om met z’n allen het probleem van vooroordelen op grond van geslacht op te lossen. En geloof me, het is niet alleen moreel juist om dit te doen het is ook zakelijk verstandig. Werknemers in teams met een diverse samenstelling zijn veel meer betrokken en werken ook nog eens harder. Ook is aangetoond dat bedrijven met meer vrouwen aan de top een beter personeelsbeleid hebben en mede daardoor betere resultaten boeken. Kortom, er zijn alleen maar winnaars als we de talenten en ideeën van iedereen benutten, ongeacht geslacht.

Meld je aan voor de ZK-Academie nieuwsbrief (onderaan de website) en ontvang geheel gratis de cursus Vooringenomenheid op grond van geslacht.

Mannen en vrouwen op de werkvloer: De vooroordelen

Vooroordelen op grond van geslacht vormen een belemmering voor vrouwen op de werkplek. Of het nu opzettelijk of onbewust is, vooroordelen maken het moeilijker voor vrouwen om aangenomen en gepromoveerd te worden en hebben een…

Lees meer
16 november 2022
2 minuten
Online leren als partner in een leven lang leren

Dat wij van ZK-Academie vinden dat online leren een vast onderdeel uit zou moeten maken van het lesaanbod in het voortgezet onderwijs, zal niemand verbazen. Het aanbieden van online leerstof biedt ons immers de gelegenheid…

Lees meer
21 oktober 2022
2 minuten
Digitalisering in het onderwijs: de feiten op een rijtje.

De introductie van digitalisering in het onderwijs is een feit, daar kunnen we niet meer omheen. Stap voor stap maakt het traditionele klaslokaal plaats voor virtuele klaslokalen, blended learning en hybride leeromgevingen. ZK-Academie zette wat…

Lees meer
28 september 2022
2 minuten
1 2 3 15
Contact
Zwaardstraat 16 (Oude Ambachtsschool)
2584 TX Den Haag
070-7850107
Stuur ons een bericht
© 2022 ZK Academy
apartmentcartphone-handsetmapenter-downmagnifierchevron-down