Genereer opties en maak een keuze

Vaak is een besluitvormingsproces rechttoe rechtaan, van jou wordt simpelweg verwacht dat je de beslissing neemt.

Begin
Lesson
Progress
Q&A
Erik.Thor

Vaak is een besluitvormingsproces rechttoe rechtaan, van jou wordt simpelweg verwacht dat je de beslissing neemt. Hiervoor hebt je de zeggenschap, de kennis en ervaring en je kent de regels die mogelijk van toepassing zijn. Maar voor veel andere beslissingen moet je vaak een beetje creatief zijn. Er bestaan veel probleemoplossingstechnieken om je te helpen meerdere haalbare opties te bedenken. Maar als je snel de beste beslissingen wilt nemen, volg je gewoon deze richtlijnen.

Begin met jezelf af te vragen wat de ideale oplossing is. Dus als tijd of middelen er niet toe doen, wat zou je dan doen op basis van de behoeften van de situatie? Dit klinkt misschien wat onrealistisch, maar het is niets anders dan een startpunt.

Als er geen belemmeringen waren, hoe ziet een goede optie er dan uit? Probeer je top twee tot drie mogelijke keuzes te bedenken en werk die vervolgens uit. Denk na over wie de gevolgen van jouw beslissing zullen voelen. Familie- of gezinsleden, vrienden of collega’s op het werk, je baas of misschien klanten? Wie zal het wat kunnen schelen en wat zouden zij doen als het hun beslissing was? Dit is niet hetzelfde als jezelf voorstellen wat anderen willen en daar aan tegemoet komen. Nadenken over wat andere mensen willen kan nuttig zijn bij het nemen van je beslissing en bij het uitleggen van je besluit.

Oké, nu is het doel de mogelijkheden te beperken, en de snelste manier om dit te doen is te gaan praten met iemand die dit al eerder heeft gedaan. De beslissing waar je voor staat is misschien nieuw voor jou, maar iemand anders heeft het waarschijnlijk al eens eerder meegemaakt. Neem contact op met familie, vrienden, collega's, een mentor, of wie je ook maar kunt bedenken die misschien al eens in dezelfde  positie hebben gezeten waar jij nu zit. Vind het wiel niet opnieuw uit als het niet hoeft.

Dus je hebt een aantal opties. Je hebt nagedacht over wie er betrokken zijn en wie dit misschien in het verleden heeft gedaan. Nu is het tijd om na te denken over de beperkingen. We zijn begonnen met ons te concentreren op de ideale mogelijkheden, zonder beperkingen, maar nu de reality check; Denk na over de belangrijkste beperkingen waarmee je te maken hebt, zoals tijd, geld, mensen, regels of wetten, of misschien de verwachtingen van de anderen. Als je de beperkende mogelijkheden doordenkt, zullen een of meer van uw opties waarschijnlijk minder aantrekkelijk worden. En daar gaat het om, want de laatste stap is het nemen van een beslissing. Je moet een keuze maken. Denk na over wat de situatie vereist om te worden opgelost. Wie zal worden getroffen, wat zijn de ervaringen en lessen van anderen die eerder met een vergelijkbare situatie hebben moeten dealen, en uiteraard de beperkingen. Kies dus de beste optie gegeven deze omstandigheden. Anders gezegd, welke optie heeft de beste kansen op succes gezien de specifieke omstandigheden van de situatie waar je mee te maken hebt?

Besluitvorming kan moeilijk zijn en soms ongemakkelijk aanvoelen. Maar je kunt snel handelen als je dit eenvoudige proces volgt. Doe jezelf een plezier en denk na over de laatste paar beslissingen die je hebt genomen en of je hierbij elk van deze stappen hebt gevolgd. Zo niet, dan is het tijd om nu te beginnen, zodat je effectievere en betere beslissingen kunt nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contact
Zwaardstraat 16 (Oude Ambachtsschool)
2584 TX Den Haag
070-7850107
Stuur ons een bericht
© 2022 ZK Academy
apartmentcartphone-handsetmapenter-downmagnifierchevron-down