Begrijp de tijdsdruk
Tijd is je kostbaarste bezit, in dat licht bezien zijn dus niet alle beslissingen gelijk.
Tijd is je kostbaarste bezit, in dat licht bezien zijn dus niet alle beslissingen gelijk.
Tijd is je kostbaarste bezit, in dat licht bezien zijn dus niet alle beslissingen gelijk. Als je een beslissing moet nemen, vraag jezelf dan af of je er echt over moet nadenken, of dat je gewoon op je gevoel kunt afgaan en snel een beslissing kunt nemen.
Er zijn twee veelgemaakte fouten bij het nemen van beslissingen. De eerste fout is te veel vertrouwen op intuĆÆtie. IntuĆÆtie kan heel snel zijn, maar vertrouwen op je buikgevoel kan ook gevaarlijk zijn. Het komt er allemaal op neer hoe nieuw de situatie is. Hoe nieuwer de situatie, hoe minder waarschijnlijk het is dat intuĆÆtie je goed gaat helpen. IntuĆÆtie is snel, maar als het te veel wordt gebruikt, kan het ineffectief zijn.
Een andere veel voorkomende fout is dat men te veel tijd neem voor het nemen van belsissingen. Het gaat als volgt. Je staat voor een groot probleem en je wilt een goede beslissing nemen. Dus verzamel je alle relevante gegevens. Raadpleegt vrienden, collega of experts. Je analyseert de gegevens verschillende keren. Dan, nou ja, je verzamelt nog meer gegevens en doet nog meer analyse. En vaak ervaren we een gerustelling en comfort naar aanleiding van dit analyseproces omdat het nu eenmaal makkelijker is dan daadwerkelijk een beslissing nemen. De volgende twee stappen zijn belangrijk. Stap ƩƩn. Denk na over die fouten en vermijd ze. Stap twee. Leer de 80/20 regel te omarmen. U kunt al uw beslissingen in twee groepen indelen.
De groep die we de 80% groep zullen noemen bestaat uit beslissingen van minder belang, goed begrepen terugkerende beslissingen, of eenvoudigere beslissingen. Dat zijn de meeste van de beslissingen die je neemt. Voor deze groep beslissingen is het je doel om snel de goede beslissingen te nemen. Voor deze 80% problemen kan je het proces van stroomlijnen, uitbesteden, delegeren of automatiseren overwegen. Hierdoor kan je sneller handelen en je tijd besteden aan zaken die prioriteit verdienen. Voor het deel van de 80% problemen dat je wel zelf moet doen, geldt de regel: perfectie is niet het doel. Maar wel doelmatigheid. Dus diepgaande analyse is niet echt nodig en jouw intuĆÆtie is de beste optie.
Wanneer je te maken hebt met een 20% probleem, dan ligt de situatie anders. Binnen de beperkte tijd die je hebt, moet je systematisch en grondig te werk gaan bij het besluitvormingsproces. Dat betekent dat je een methode moet gebruiken die de kwaliteit van beslissing garandeert. Je kunt deze methodiek misschien vinden bij vrienden, familie collegaās of op het internet. Volg de stappen. Wees grondig. Betrek de juiste mensen bij het bespreken van de het probleem en de voor- en nadelen en neem dan de beslissing.
De aanpak van een 20% probleem is minder gericht op doelmatigheid, maar je wilt een goed doordachte oplossing van hoge kwaliteit en je bent hiervoor bereid de tijd en energie te investeren die nodig zijn. Uiteindelijk gaat het er bij het snel nemen van beslissingen van hoge kwaliteit om dat je weet voor welk type beslissing je staat. Begin nu met het opschrijven van alle terugkerende beslissingen die je bijvoorbeeld op je werk moet nemen en probeer ze vervolgens te kwalificeren als een 80% probleem of een 20% probleem. Nu ben je klaar om je tijd strategisch en efficient te gebruiken.